Yakob's Point of Views and News, Ethiopian politics and News, Cultures, Musics etc

Thursday, January 31, 2013

Åpent brev om inhuman asylpolitikk og annet

  Rune Berglund SteenRune Berglund Steen
 
Underskriverne av dette brev har i lengre tid næret uro og bekymring over utlendingsmyndighetenes behandling av asylsaker, skriver flere av Norges fremste fagjurister og mange andre i et åpent brev til statsministeren og justisministeren.
Sentrale begreper som rettssikkerhet og medmenneskelighet synes å værere skjøvet i bakgrunnen som vurderingskriterier. Sakene blir avgjort i asylsøkernes disfavør i langt større utstrekning enn det som lar seg forene med målsettingen bak lovgivningen om flyktninger. Vi har derfor funnet det nedvendig å gjøre denne henvendelsen til Regjeringen, ved statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Grete Faremo, som politisk ansvarlige for virksomheten i Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE).

Det store flertallet av asylsøkere er ikke lykkejegere, men flyktninger. Det dreier seg om mennesker som har forlatt alt i håp om et liv i trygghet et annet sted enn det tidligere hjemlandet. Når de først har kommet hit, har de rettskrav på opphold dersom de tilfredsstiller vilkårene i utlendingsloven og flyktningkonvensjonen. Her er det ikke rom for skjønn fra forvaltningens side. De vurderingene som skal gjøres, er av rent rettslig art. Og flyktningene har krav på å bli lyttet til, og på å bli tatt på alvor. De bar krav på å bli møtt med forståelse, verdighet og medmenneskelig respekt.

 Det store flertallet av asylsøkere er ikke lykkejegere, men flyktninger. Det dreier seg om mennesker som har forlatt alt i håp om et liv i trygghet et annet sted enn det tidligere hjemlandet. Når de først har kommet hit, har de rettskrav på opphold dersom de tilfredsstiller vilkårene i utlendingsloven og flyktningkonvensjonen. Her er det ikke rom for skjønn fra forvaltningens side. De vurderingene som skal gjøres, er av rent rettslig art. Og flyktningene har krav på å bli lyttet til, og på å bli tatt på alvor. De bar krav på å bli møtt med forståelse, verdighet og medmenneskelig respekt. Lese mer nyemeninger fra Steen

No comments:

Post a Comment