Yakob's Point of Views and News, Ethiopian politics and News, Cultures, Musics etc

Wednesday, January 23, 2013

Samfunnsprofiler sender sint asylbrev til Stoltenberg

Forfatter Jon Michelet mener Norge er blitt for firkantet i asylpolitikken.
En rekke kjente samfunnspersoner har skrevet et brev til statsminister Jens Stoltenberg som en protest mot det de mener er hans inhumane asylpolitikk.

- Jeg synes vi har fått en politikk som er for umenneskelig, rett og slett. Det gjelder særlig de barna som har vært her lenge. Det er det verste – at de sender ut barn som har bodd hele livet i Norge til land de ikke kjenner. Ville vi ha gjort det samme mot våre egne barn? sier forfatter Jon Michelet.
Han er en av mange samfunnsprofiler som har skrevet under på et protestbrev til statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og justisminister Grete Faremo (Ap).

Mener Norge er blitt for firkantet

I brevet skriver de at Norge har gått fra å være et «foregangsland når det gjelder en human flyktningepolitikk» til å bli et land der «rettssikkerhet» og «medmenneskelighet» er blitt skjøvet i bakgrunnen.
- Det var nok nødvendig på et punkt å gjøre porten for å få asyl i Norge litt smalere og lavere. Det fantes misbruk av ordningen, og det vil det alltid gjøre. Men jeg synes vi er blitt for firkantet, sier Michelet.
Av de andre samfunnsprofilene som har skrevet under på brevet, er blant annet Bernt Hagtvet, Per Petterson, Linn Ullmann og Espen Klouman Høiner.

Skremt av dårlig saksbehandling

Tidligere førstelagmann Nils Erik Lie er en av initiativtagerne bak aksjonen. Han opplever at norsk lov og menneskerettighetskonvensjonen ikke alltid blir fulgt i behandlingen av asylsøknader.
- Etter å ha blitt pensjonist har jeg kommet i nærkontakt med en del konkrete enkeltsaker, og ikke minst enkeltpersoner. Jeg har sett hvordan de er blitt behandlet og er blitt skremt av saksbehandlingen, problematisk rettssikkerhet og svakheter i begrunnelsene, sier Lie.
 
Professor Bernt Hagtvet forteller at hovedårsaken til at han stiller seg bak brevet, er de såkalte «asylbarna» - barn som har bodd hele livet i Norge, men som likevel blir kastet ut av landet sammen med foreldrene.
- Det kan godt tenkes at foreldrene har misbrukt asylinstituttet da de kom til Norge, men det er irrelevant. FNs barnekonvensjon sier at hensynet til barna skal telle mest. Jeg er forundret over med hvilken letthet departemenet har satt hensynet til disse barna til side. Etter mitt syn tenker Faremo altfor rigid, sier han. lese mer

No comments:

Post a Comment